Opstellingen voor werkzoekenden

12 deelnemers hebben een kans gekregen om een dag systemisch te werken en te onderzoeken hoe ze ‘dichterbij’ een nieuwe baan kunnen komen. Kortom: opstellingen voor werkzoekenden. De Broekriem (een organisatie die werkzoekenden helpt) had mij hiervoor gevraagd. Eén van de deelneemsters ( Susan Willems ) heeft dit artikel geschreven.

Persoonlijke noot: De opstellingsvragen van de deelnemers vind je onderaan het artikel. En het was voor mijzelf bijzonder te ervaren – dat mensen die niet wisten wat ze gingen doen – een prachtige en zinvolle dag hebben beleefd met familie- en organisatieopstellingen. Iedereen kan het.

 

Deze workshop van een dag, onder begeleiding van Wouter Bosch, betreft opstellingen voor werkzoekenden. De meesten van ons wisten niet goed wat we zouden gaan doen. Neem ik mijn cv mee? Gaan we een netwerk- of sollicitatiegesprek oefenen? Nee, niets van dit alles.

Opstellingen in de ruimte

We gaan aan de slag met ieders persoonlijke vraagstuk. Vanuit een vraag die je bezig houdt op dit moment onderzoeken we wat je tegenhoudt, wat je aanzet, wat er nodig is en wat inzicht biedt in je vraagstuk.
Dit brengen we systemisch in zicht met behulp van opstellingen. Anderen representeren iets of iemand: je onzekerheid, je trots, je boosheid, maar ook je ouders, je oude leidinggevende of je nieuwe topbaan.

Zeer inzicht gevend

Hoe het werkt: dat kunnen we rationeel niet bevatten. Maar als je als representant in een opstelling terecht komt, doe en zeg je intuïtief dingen vanuit het gevoel of de persoon die je representeert. Een bijzondere ervaring; intensief, soms emotioneel en zeker inzicht gevend.

Leermomenten

Persoonlijk heb ik veel leermomenten gehad gedurende de dag. Zowel bij opstellingen van anderen, als representant (meewerkend), maar ook meekijkend. Zeker ook bij mijn eigen opstelling heb ik veel geleerd!

Bedankt Wouter, voor je professionele, betrokken en humorvolle begeleiding.

Persoonlijke vraagstukken:

 

  • Welke stappen kan ik zetten om mijn passie te gaan leven?
  • Hoe ga ik om met conflicten tussen mijn werkgever en mijzelf?
  • In mijn vorige baan had ik de neiging om maar te blijven geven (burn-out). Hoe komt dat en wat kan ik eraan doen?
  • Ik wil graag met kinderen werken en begrijp niet waarom ik het (nog) niet doe?
  • Wat betekent balans in nemen en geven voor mij en mijn werkgever?
  • Hoe ontwikkel ik me professioneel verder en wat weerhoudt mij hiervan?
  • Op welke manier creëer ik de baan die ik wil en word ik aantrekkelijk voor de bedrijven waar ik wil werken?
  • Hoe krijg ik vertrouwen in mijn eigen kunnen?