Een tijd met vele mogelijkheden

Het systeem van de maatschappij – hoe wij met elkaar omgaan – wordt grotendeels gevormd door de menselijke eigenschap om de dingen op jezelf te betrekken. “Heb ik er iets aan of niet? Is het van voordeel voor mijzelf of niet?” Deze impuls gaat voor ons handelen uit. We zijn geneigd alles vanuit ons eigen perspectief te bekijken. Een perspectief dat nu eenmaal begrensd is.

 

Een shift in perspectief = een shift in mogelijkheden

 

Als we met opstellingen werken, werken we met het bewustzijn dat vrij is van de beperkingen van oordeel en voordeel. We verwisselen ons eigen perspectief met die van het systeem en openen onszelf voor een groter bereik met meer wijsheid.
Dat is best spannend, want hierdoor wordt ons innerlijke beeld/ onze eigen waarheid tegen het licht gehouden. Het grappige is dat alleen als je jezelf centraal stelt je kwetsbaar bent, omdat je de impulsen die van anderen uitgaan op jezelf betrekt. Als je de moed en het lef hebt om niet alles op jezelf te betrekken en het niet erg vindt als je het niet helemaal weet, dan kan ik je meenemen in de werkelijkheid van collectieve gewetens. En kun jij gebruikmaken van al het moois dat opstellingen met zich meebrengt.

 

Helderheid

Opstellingen slepen mij altijd mee in nieuwe ervaringen van vreugde en schoonheid, hoewel het best confronterend kan zijn. Als ik met een groep werk krijgen waarnemingen een ander ritme en we leren een andere werkelijkheid ervaren met nieuwe mogelijkheden. Dat geldt evenzogoed in het zakelijke topsegment als voor individuen met een probleem of ziekte.
De tijd lijkt meer stil te staan. De helderheid van je waarnemingen neemt toe en het voelt alsof je jezelf met een tijdloze wijsheid verbindt. Daar bestaat geen goed of fout… daar is het gewoon zoals het is. Dat blijkt voor iedereen bijzonder om te ervaren. Ik merk dit aan de deelnemers die na een dag werken meestal maar moeilijk naar huis willen gaan. Een moment in contact met het geheel zijn… en de rest van je leven verandert.

Helder in verbinding zijn ligt voor iedereen binnen handbereik. We bepalen zelf hoe we de hedendaagse werkelijkheid willen ervaren.

 


‘Apart from your impure or pure perception
there is nothing that can bind you or set you free’
– Jamming Khyentse Chökyi Lodrö –


Nieuws

 

Geef een antwoord